25 Ağustos 2019 Pazar

Gol Olmayacak Maçta Olmayacak Goller

Sezonun en zor 5 haftalık dilimi içindeyiz Fenerbahçe adına. Öyle ki bu 5 haftada alınacak 15 puan henüz 6. haftada şampiyon kelimesinin telaffuz edilmesine, 6 puan ise çöpe giden bir sezon daha muhabbetlerine sahne olacak. Bu zorlu dönemin ilk halkası da Başakşehir maçıydı. Geçen haftaki flaş skora rağmen gol anlamında kısır bir mücadele olacağını düşünüyordum. Başakşehir 1-0 yapar ve üstüne yatar, ya da Fenerbahçe duran toptan, karambolden bir gol bulur diyordum.

İki takım adına da kritik eksikler vardı. Moses, Isla ve Hasan Ali gibi oyunculardan yoksundu Fenerbahçe, sağ bekte 8 numara, sol bekte sağ açık, stoperde ön libero oynuyordu. Neyse ki kalede kaleci vardı! İlk 10 dakika oyuna ısınıyoruz derken Fenerbahçe kontrolü eline aldı. İlk 2 bölgede oyunun hakimiyken 3. bölge geçişlerinde sıkıntı yaşıyordu.

Derken gol olmayacak maçta olmayacak bir gol geldi. Kalecinin asisti, Jailson'un ikramı ve Crivelli'nin muhteşem bitiriciliği birleşince sezonun en güzel gollerinden birisi henüz ikinci haftada atıldı. Belki de o anda transfer komitesi telefonu kaldırıp listenin ilk sırasındaki stoper için teklifini arttırdı ve transferi bitirdi bile. Başakşehir oyun yapısı gereği 1-0'ı ligde en iyi oynayan takım bence. Golden sonraki 45 dakika boyunca da tempoyu düşürerek oyunu soğutmayı başardılar. Ardından gol olmayacak maçta ikinci kere olmayacak bir gol geldi. 1.5 senedir sahaya çıkmayan Tolga Ciğerci'nin muazzam asisti Vedat Muriqi'nin muazzam tek vuruşu ile birleşti ve skora denge geldi. Kalan dakikalarda rüzgar Fenerbahçe'nin arkasında gibi görünse de Başakşehir daha tehlikeli pozisyonlara imza attı. Ancak son sözü 90+3'te sol bek Nabil Dirar söyledi ve Fenerbahçe'ye 3 puan, bana da bir yemek kazandırdı :) Sol bek Nabil Dirar'ın gol krallığında haftayı bir çok takımın önünde tamamlayacak olması da kaderin cilvesi sanırım.

Altay Bayındır : (8/10) Yediği golde açıyı çok iyi kapattı ancak muazzam gol vuruşuna engel olması işin ancak kaymağı olurdu. 1-0'ken kurtardığı top maçın kaderini değiştirdi. Ayağına hakim olması da önemli bir özelliği.

Ozan Tufan : (6/10) Geçen haftanın başarılı ön liberosu bu hafta sağ bekteydi. Devşirme oyuncunun oyuna katkısı da devşirme oluyor. Başakşehir'in kanatları iyi kilitlemesi sonucu hücumda etkili olamadı, savunma da ise rakip sıkça arkasına top indirmeye çalıştıysa da alanını iyi korudu.

Mattias Zanka : (7/10) Pas trafiğinde hata yapmadan istasyon görevi gördü. Rakibin hızlı oyuncular pek etkili olamayınca zor anlar yaşamadı. Rakip sahadan gelen uzun toplarda fiziğine oranla hava topları zayıf kalıyor.

Jailson : (4/10) Günün en zayıf halkası. Stoperin yerinin kaleyle rakip oyuncu arası olması gerektiğini bir saniyeliğine unutunca takımı zor durumda bıraktı. Neyse ki şans yüzüne güldü ve takım geri dönmeyi başardı. Stoper kariyeri birkaç gün içinde son bulacak muhtemelen.

Nabil Dirar : (9/10) Karşısında ligin en etkili kanat oyuncusu oynayınca geçen haftaki hücumcu sol bek performansını gösteremedi. Temel görevi Visca'yı durdurmaktı ve genel itibariyle başarılı olduğunu söylemek mümkün. Son dakikada attığı depar ve yaptığı kafa vuruşu ise kendisine haftanın oyuncusu ünvanını kazandırdı. Sol beke ihtiyacımız yok mu acaba? :)

Deniz Türüç : (6/10) İlk kez 11de sahne aldığı maçta genellikle saklanmayı tercih etti. Başakşehir'in takım savunması ile kanatları iyi kapatması sonucu 2 pozisyon haricinde etkili olamadı. Adaptasyon süreci halen devam ediyor, Vedat'a ilk yarı yaptığı orta gibi bir çok asistini izleyeceğiz bu sene.

Tolga Ciğerci : (8/10) Dile kolay, 1.5 sene sonra sahaya çıkıyor, 90 dakika oynayıp galibiyette pay sahibi oluyor. Ön liberoda ben de varım dedi adeta ve Ozan Tufan'a işinin kolay olmayacağını gösterdi. 

Emre Belözoğlu : (7/10) Yüksek tempo ve zorlu rakip karşısında 70te oyundan çıkar diyordum ancak 90 dakikayı tamamladı kaptan. Top dağıtımı yine muazzam, hep olması gerektiği yerde. Frikikleri baraja takmasaydı iyiydi.

Garry Rodrigues : (5/10) Günün zayıf halkalarından biri de o. Ligin en süratli oyuncularından biri olduğu kesin, ancak en isabetsiz orta yapanlarından biri olunca sürati fayda etmiyor. Performansı yukarı yönlü harekete girmezse yakın zamanda maçları yedek kulübesinden takip etmeye başlayacak.

Max Kruse : (6/10) Takımın en zeki oyuncusu, muhteşem bir tek top kabiliyeti var. Ancak takım arkadaşları ile aynı seviyeye gelmesi zaman alacak. Topu ayağına her alışı kalite kokuyor, kondisyon yükleme döneminin sancılarını hala çekiyor ancak 6. hafta itibariyle skora her maç katkı yapan bir Kruse izleyeceğimizi düşünüyorum.

Vedat Muriqi : (8/10) Aslan(!) parçası ikide iki yaptı ve gol krallığına göz kırpıyor şimdiden. Attığı golde yapılabilecek en iyi vuruşu yaptı. Gol dışında sırtı dönük topu kontrol ettiği zaman olabilecek en hızlı ve basit (mümkünse geri değil, ileri veya yana doğru) şekilde topu ayağından çıkarması lazım. Kafamızdaki soru işaretlerini siliyor her geçen maç, varlığına bu kadar bağlanınca yokluğu çok zor gelebilir.

Ferdi Kadıoğlu : (8/10) İki maçtır oyuna sonradan girip katkı koyuyor, bu maçtaki asisti 2 puanı getirdi. Hücum hattının her bölgesinde oynayabilecek yetenekte. Emre'nin Ozan'ı yetiştirmesi gibi o da Kruse ile bolca zaman geçirip ondan alabileceği her şeyi almalı.

Miha Zajc : (7/10) Satılması gündemde ancak bugün oyuna girip gole katkı yapan isimlerden biri oldu. 4-2-3-1 düzeninde yeri yok ancak girişiyle 4-3-3 oynamaya başladık ve daha fazla tehlike yarattık. Oluşan boşluklardan birinde de golü bulduk. Satılırsa üzülmem, kalırsa çok da sevinmem. Öyle işte..

Alper Potuk : (? / 10) Topa dokunmadı ama pres yaptı. Yapmış yani, öyle diyorlar.

Ersun Yanal : (8/10) Ersun Hoca'nın son dakika efsanesi bugün de yardım etti. Eksiklere rağmen çıkardığı kadro doğruydu. Genç bekleri ligin en etkili kanat oyuncuları karşısında harcamaması iyi bir tercihti. Oyuna genel olarak hakimdi ancak bireysel hatadan golü yiyen takımı yine bireysel beceri golleriyle geri dönmesini bildi. Kafasındaki kadroyu oturtuyor, çatır çatır top oynayan bir Fenerbahçe geliyor.

Özetle; 0-0 bitse kimsenin şaşırmayacağı maçta 3 tehlikeli gol pozisyonu olmadan 3 gol oldu. Crivelli gol böyle atılır derken Muriqi ben de buradayım dedi ve son sözü Dirar söyledi. Fenerbahçe son 10 senedir 1 galibiyet alabildiği sahada, zorlu dönemeçten 3 puanla ayrıldı. Önümüzdeki 4 haftayı ne kadar çok puanla kapatırsak işimiz o kadar kolaylaşacak. Önümüzdeki hafta yazıyı yazarken transferler şekillenmiş olacak muhtemelen, ondan sonra bakacağız ideal düzenimize. Kalın sağlıcakla..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder