23 Aralık 2017 Cumartesi

1 Puana Sevinirken Kaçan 3 Puana Üzülmek

Son haftalarda rüzgarı arkasına alan Fenerbahçe ilk yarının son maçını da kazanıp ikinci yarı zorlu ilk 6 hafta önce devre arasına moralle girmek istiyordu. Rakip Konyaspor da Avrupa Ligi'nin verdiği yorgunlukla ilk yarıyı düşme potası civarlarında geçirdi. Maça dair ilginç bir yorum okudum, "Aykut Kocaman'ın takımını izlemekten daha sıkıcı bir şey varsa o da Aykut Kocaman'ın iki takımını izlemektir" diyordu. Konyaspor sezon başından bu yana kadro anlamında ciddi bir revizyon geçirdi ancak Aykut Kocaman'ın felsefesinin izleri halen duruyor, 11 kişi topun arkasına geçiyorlar her şeyden önce.

Kadro tercihi ilginçti Aykut Kocaman'ın, eksikler vardı ama sahada bu denli domino taşı etkisi yaratmak takımın kimyasını bozdu belki de. Josef kariyerinde muhtemelen ilk kez oynadığı stoperde, genç Oğuz Kaan ilk 11de, son haftaların formda ismi Mathieu Valbuena ise forvetteydi. Buna karşın stoper Yiğithan Güveli, ön libero Ozan Tufan, forvetler Roberto Soldado ve Jose Fernandao kulübedeydi. Bu da olası bir puan kaybında kadro tercihinin sorgulanması demekti, ki öyle de oldu.

Daha önce Kasımpaşa maçında forvette Giuliano - Alper ikilisiyle 4 gol bulan Aykut Kocaman bu sefer aradığını bulamadı. Üstelik 45 dakika kör dövüşü şeklinde geçen mücadeleye müdahale dahi etmedi. Giuliano ve Valbuena geriye çekilerek orta alanda bolca pas yapmaya yardımcı oldular ancak koca ilk yarı boyunca ceza sahasında topa sadece 6 kere dokunabildi.

Çöpe giden ilk yarıdan sonra ikinci yarıda bir satranç hamlesi geldi Aykut Kocaman'dan. 1 oyuncu değişikliği ile 6 oyuncunun yeri değişti. Soldado forvete, Valbuena sol açığa, Aatıf sağ açığa, Dirar sağ beke, Isla stopere, Josef ön liberoya kaydı. Çift yönlü oyunculara sahip olmak avantaj elbet ancak takımın dengeleriyle bu denli oynamak ne derece doğru tartışılır açıkçası. İkinci yarıda oyuna daha hakim bir Fenerbahçe var gibiydi. Ta ki 5-6 haftadır peşimizi bırakmış olan bireysel hatalar zinciri oyuna dönene kadar. Zincirin son halkası Mauricio Isla oldu ve hatalı bir geri pasla 1-0 mağlup duruma düştük. Golden önce oynanan 54 dakika gol bulacağımıza dair pek umut vermemişti ve açıkçası maçı kaybettiğimizi düşündüm.

Sahadaki oyun beni yanıltmadı ancak duran topta geçen haftaki Valbuena - Mehmet Topal işbirliği bize yeniden gol kazandırdı. Golden sonra Konyaspor iyice kabuğuna çekilirken Fenerbahçe iştahlandı. O iştah son 10 dakika içerisinde 3 net gol pozisyonuna dönüştü ancak birinde kale direğini, ikisinde kaleci Serkan Kırıntılı'yı geçmek mümkün olmadı ve iki takım da sahadan bir puanla ayrıldı.

Volkan Demirel : (6/10) Golde kabahati yok, ancak çıkarmak için hamle yapsa notu bir tık yüksek olurdu. Hamlesiz kaldığı gibi top ağlarla buluştuğu anda Isla'ya el kol hareketlerine başlaması bir kaptana yakışmıyor.

Mauricio Isla : (3/10) Sakatlık sonrası kendine gelemedi. Şener'in cezası sayesinde formasına kavuştuğu maçta hatalı pasıyla 2 puanın kaybına neden oldu. Bekte oynadığı süre boyunca da kanat akınlarına hiç katılmadı.

Josef Souza : (6/10) Transfermarkt kayıtlarına göre kariyerinde ilk kez stoper oynadı ve son derece başarılıydı. İkinci yarıda ön liberoya geçti ancak vasatı aşamadı.

Luis Neto : (5/10) Savunmada kritik bir hata yapmadı ancak neden haftalardır kulübede olduğunu kanıtlar bir performans sergiledi. Belki de aklı ailesi ile geçireceği Noel tatilindeydi.

Hasan Ali Kaldırım : (4/10) Haftalardır alıştığımız İsmail Köybaşı performansı sonrası kötünün daha kötüsü nasıl oluru gösterdi bizlere. Hücumda önünde oynayan kanat oyuncusu dışında pas yapmıyor, ona attığı da pas değil, ateş adeta.

Mehmet Topal : (8/10) Bu hafta da takımını ipten aldı. Pas kalitesi yine beklenenin çok altında ancak mücadelesi gayet iyiydi.

Oğuz Kağan Güçtekin : (4/10) Kariyerinde ilk kez 11de Fenerbahçe forması giydi ve heyecanı oyununa yansıdı. Top dağıtımında gereken kaliteyi ve sakinliği sağlayamadı.

Nabil Dirar : (4/10) Haftalardır kötü performans gösteriyor ancak alternatifsizlik ve bolca mücadele etmesi nedeniyle kadroda yer buluyor. Devre arasında iyi bir tatil sonrası iyi bir Dirar olarak döner umarım. Yoksa bu haliyle 2017 model Mehmet Topuz olarak kaybolup gidecek.

Aatıf Chahechouhe : (4/10) O da Dirar'ın sol kanat versiyonu. Koşuyor görünüyor ama icraat sıfır. Maçın yarısını sağ kanatta geçirdi, bilmiyorum belki taktik icabıdır ancak top kaliteli ayaklarla buluştuğu zaman hareketlenmek yerine izlemeyi tercih ediyor.

Mathieu Valbuena : (7/10) Günün en çok isteyen ismiydi ancak dar alanda oynayan savunma karşısında kayboldu. Asisti ile bir puanı getiren isimlerden oldu.

Giuliano : (6/10) Son haftaların yıldızı bugün kayıptı. Forvetsiz oynamak onun da oyununu olumsuz etkiledi. Noel sonrası toparlanır tahmin ediyorum.

Roberto Soldado : (5/10) Oyuna girdikten sonra hareketlilik getirmesini bekledim ancak neden yedek kaldığını daha iyi anladım. O da kafası Noel'de olanlardan sanırım. Soldado kalitesindeki golcünün gol yapacağı iki pozisyonu harcadı.

Alper Potuk : (7/10) Son haftalardan farklı olarak oyuna girip fark yaratmayı başardı. Magazin dünyasından futbol dünyasına dönüş yapmış görünüyor, devre arasında arayı kapatır umarım.

Jose Fernandao : (5/10) Korkunç maç eksiği var, takımdan ve futboldan tamamen kopmuş görünüyor.  Etkin olduğu ceza sahasında bile iş yapamaz, direği geçemez hale gelmiş. Bu haliyle devre arası gönderilecek isimlerden olur.

Aykut Kocaman : (5/10) Kumar bu sefer tutmadı Aykut Kocaman. Forvetsiz çıkman bir yana, koca 45 dakikayı izlemen ve değiştirmek için çabada bulunmaman nedeniyle bugün 1 puanla ayrıldık sahadan. 90+da gelecek bir golle 3 puan da olabilirdi bu ama 3 puan alsaydık bile sahadaki kötü futbol gerçeği değişmeyecekti.

Özetle; Fenerbahçe bir günlüğüne de olsa liderlik koltuğuna oturdu, son kez bu koltukta oturduğunda tarih 30 Kasım 2015'ti. Haftalardır vasat futbol ile galibiyet serisi yakalayan takım bugün pilav yiyemedi. Duran topla gelen bir puana şükür derken uzatma dakikalarında kaçan iki puana üzülmeye başladık. İlk yarıyı beklentimin 7 puan altında kapattık, bu süreçte Başakşehir, Osmanlı ve Kayseri maçlarında son dakikada kaybedilen 5 puan ve Konyaspor maçında son dakikada kazanılamayan 2 puan olarak yansıdı puan hanemize. İkinci yarıda zorlu bir 6 hafta ile başlayacağız ve bizim açımızdan ligin kaderi az çok belli olacak. Devre arasını iyi geçirip ikinci yarı kaldığımız yerden devam ederiz umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder